Julklapp Välgörenhet

Välgörenhetsorganisationer

Här presenterar vi ett urval av välgörenhetsorganisationer. Vi kommer att fylla på listan på välgörenhetsorganisationer allteftersom, så att du får en stor valmöjlighet när du planerar att ge en gåva till välgörenhet.

Nedan listar vi några av dem vars produkter du kan hitta här på vår sida för julklappstips.

Kravet för att finnas med i vår listning är att den ideella organisationen har ett 90-konto och finns listad på www.insamlingskontroll.se, vilket då innebär att minst 75% av det insamlade beloppet ska gå till välgörenhet (ofta är andel högre för de större organisationerna, då de kan dela administrativa kostnader på en större insamlad mängd pegar).

Även om vi valt att använda ordet välgörenhetsorganisation för att beskriva organisationerna, så är det bra att känna till att många organisationer hellre väljer ett annat ord, då ordet välgörenhet kan ha en negativ klang och förknippas med passivitet hos mottageren. Därför blir det vanligare att man hellre fokuserar på mänskliga rättigheter för vuxna och barn. UNICEF mfl använder  t.ex. istället ordet barnrättsorganisation för att beskriva sin verksamhet. Men eftersom de flesta fortfarande använder ordet välgörenhetsorganisation, så har vi valt att använda det här, för att göra det lättare att hitta alla bra ideella organisationer med 90-konto.